søndag 18. oktober 2009

Barna på barnehjemmet!

Hver morgen møtes vi i døra på barnehjemmet av hærlig barn som er klar for en ny dag. De to eldste på barnehjemmet ser vi ikke så mye til. De drar på skolen rett etter vi kommer til jobb, for så å komme igjen etter at vi har dratt. De er 3 år gamle, så de har lange dager på skolen.

Det er 3 soverom i huset, og på vært rom står sengene tett i tett! Rommet til de minste barna heter Victory. På dette rommet bor det for tiden 6 nydelige små barn. Den minste ble født 08.10.09, og den eldste på rommet er født 13.06.09. Det "nyeste" barnet på victory rommet fikk vi være med å hente på ett av sykehusene i nairobi forrige uke. Ei lita jente som var blitt forlatt 5 dager gammel. Hun var prematur og veide ca 1400 gram når de fikk henne inn på sykehuset! Ho har vært på sykehuset i 3 måneder. Hadde noen sagt at ho var 3 dager hadde vi trodd mer på det! Ei lita prinsesse, som lå i samme seng som 2 andre nurk på sykehuset! Håper virkelig at disse barna og blir henta av noen! Kunne fortalt masse om det sykehuset, men det får bli en annen gang! Barna på victory blir overflyttet til neste rom, som heter Hope room når de er ca 6 måneder og begynner å spise grøt o.l.

Hope har for tiden 4 barn fra 5. måneder til ett år! To av dem er tvillinger, ett fantastisk tvillingpar som er veldig sosiale av seg, og som veldig gjerne tar i mot litt kos og klem fra "tantene." Barna som bor på dette rommet blir vekket i åtte tiden, om de ikke da har våknet selv! Etter å ha blitt stellet på får de "porrige." Neste måltid er i ti tiden, da får de melk, før de igjen blir skiftet på og lagt for en formiddagshvil. Nå er det 2 gutter og 2 jenter på dette rommet! På fredag ble jente nr. 3 som var der, levert til bestemoren, som ville ta på seg ansvaret for jenta, som moren noen måneder tidligere hadde lagt fra seg ute! Flott at noen i familien ville ta seg av henne! Vi pleier å ta ett par av disse barna med på tur i vogna hver dag, når de eldste sover. De nyter vogntilværelsen, og får med seg det meste av det som skjer rundt dem der vi går!

Faith er rommet for de eldste barna på hope house. 6 av 7 er gutter, så det er ganske livlig på det rommet. Som nevnt tidligere, så er de 2 eldste på skolen om dagen, så vi ser ikke så masse til dem. Men de andre 5 gir tydelig beskjed om at de er der! De blir og vekket i åtte tiden, det vil si dem som allerede ikke har vært oppe i noen timer! De får grøt til frokost. Vår store fortvilelse er at våre afrikanske kollegaer ikke ser at det ikke er så fint med rosa fra topp til tå på guttene. Vi prøver å si til dem at de godt kan kle guttene i gutteklær. Her om dagen tok vi ett raid i kleskapet dems, og fjernet alle jenteklærna, og ba lederen for hjemmet om å spare de klærna til jentene på de andre rommene var store nok til å bruke dem. Brutalt, ja kanskje, men nødvendig! I ti tiden er det tid for "skole" for disse små barna mellom 1 og 2 1/2 år. Da skal de sitte fint ned og høre på at ei av damene prøver å lese noe for dem på engelsk. Det er ikke alltid like lett for dem å sitte i ro (forståelig nok når de ikke skjønner hva som blir lest), da er det trusler om timeout osv. Vi må bite tennene godt sammen flere ganger om dagen, men tar motet frem og sier fra om hva vi mener om behandlingen av barna innimellom! Heldigvis er de fleste av de ansatte flinke med barna, men det må nok jobbes med enkelte av dem! Etter undervisningen får barna leke ute, om det er sol, de blir badet og spiser lunsj i halv ett tiden, før de legges for en hvil som varer frem til ca klokken fire! Etter det har vi gått, så vi vet ikke helt hva som skjer etter det!

Ha ei fin uke alle sammen. Vi kommer snart tilbake med mer, inntil da kan dere nyte bildene av disse to flotte guttene!

4 kommentarer:

  1. Hei synnøve og synnøve.
    Må bare fortelle den synnøve som ikke er min synnøve at jeg veileder en studentgruppe for familieterapistudenter. Der kom det en dame, prest som heter Signe og er oppvokst i Afrika. På to sekund var det på plass at hun har vokst opp sammen med Synnøve. Verden er ikke større.

    Ellers - gripende historier og flotte bilder. Vigdis

    SvarSlett
  2. For ein flotte blogg!:) Ska sjøl t Tanzania t våren å jobba blant skjønne ongar, så blir ennå mer gira (om det går an) når eg ser disse nydelige nurkå:) Kos dokk videre, og God bless dokk og barnehjemmet! Ann Therese

    SvarSlett
  3. Hei Tante Vigdis!
    Du såg kanskje ikkje kommentaren eg hadde skreve ang Signe? Vett godt kim hu e! Du får helsa så møkje t na neste gong du treffe na, frå Synnøve og Synnøve! :)

    Håpe alt e bra med dokken heima? Kjekt bryllup i helgå, hørte eg! :)

    Klem Synnøve

    SvarSlett
  4. Hei min Synnøve.
    Nå er det jeg som rolser, jeg hadde glemt at jeg hadde skrevet det før, og hadde ikke lest kommentaren din - puh - over 50 og ikke så klar i hodet lenger.
    Bryllupet var så gildt. Traff Solfrid og Eskil, Kåre og Ingunn - de var i kirka, veldig koselig.
    Så gildt å lese om dere og den jobben dere gjør. Det holder meg engasjert, og nær mine egne prosjekttanker i Capetown.
    Vi har det bra hjemme. Gleder meg til å treffe deg igjen til en kveld med tilbakeblikk for opplevelsene dine. Håper jeg kan få invitere deg til en kveld der du skal få fokus, oppmerksomhet - hvertfall lenger enn vanlig.
    Mange klemmer fra tante Vigdis

    SvarSlett